Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vochtbestrijding-direct.nl
Vochtbestrijding-direct.nl

Checklist vochtbestrijding

Vocht in huis kan leiden tot nare gezondheidsklachten. Hoofdpijn, misselijkheid en braken kan allemaal het gevolg zijn van vocht. Ook mensen met astma of reuma zullen hier meer last van krijgen. De gezondheid van je woning wordt ook aangetast als je last hebt van vochtige muren en balken. Het is dus belangrijk dat je hier snel wat aan doet. De volgende checklist kan je helpen het probleem te vinden en de behandelingsmethode te bepalen.

Check 1: waar komt het vocht vandaan?

Een zeer belangrijke vraag in het hele verhaal is wat is de oorzaak van je probleem. Er zijn drie gangbare redenen waardoor jij last kunt hebben van vocht in huis.

  • Grondwater: staat het grondwater hoog en bereikt dit je muren, dan kan het door je muren worden opgezogen als een spons. Worden deze vervolgens niet goed geventileerd dan kan het vocht niet weg en ontstaat er schimmel en andere aanslag. Je herkent dit type vochtprobleem doordat deze als eerste zichtbaar wordt aan de onderkant van je muren.
  • Neerslag: als de gevel van je woning niet meer waterdicht is, dan kan neerslag naar binnen komen. Je zal dit ervaren als een natte plek of plekken op verschillende hoogtes in je muren. Deze worden erger als het regent buiten en kunnen weer kleiner worden wanneer het droog is.
  • Condensatie: condensatie ontstaat doordat het vocht in de lucht niet goed kan worden weggevoerd. Het is dan ook vaak het resultaat van slechte ventilatie bijvoorbeeld omdat je recentelijk je muren hebt geïsoleerd. Condensatievocht strijkt neer op koude plekken, dus je ramen, je kozijnen en je muren. Het zou moeten verdwijnen als je je woning ventileert.

Check 2: de behandelmethode

Nadat je hebt bepaald waar het vocht vandaan komt, kun je bedenken wat je kunt doen om het te behandelen. Hier heb je vaak de hulp bij nodig van een specialist en er worden constant nieuwe methodes ontwikkeld om vocht in huis te verhelpen. Per oorzaak zijn er verschillende oplossingen te vinden.

  • Gevelwerken: doorslaand vocht, dus vocht dat via de gevel naar binnen trekt, kan alleen worden opgelost door je gevel zelf te repareren. Het kan zijn dat dit een plaatselijk probleem is, maar bevindt je gevel zich in slechte staat dan is een gevelrenovatie benodigd. Je gevel wordt gereinigd, de voegen worden opnieuw geplaatst en je gevel wordt geïmpregneerd. In het geval van een plaatselijk probleem is een kleine reparatie opgevolgd door impregneerwerken vaak voldoende.
  • Werken aan de muren: optrekkend vocht wordt door de muren zelf opgezogen. Dit kun je tegengaan door een waterkerende laag aan te brengen. De meest gangbare methode is een injectie van de muren. Er wordt dan een vochtafstotende gel in je muren aangebracht wat vervolgens een laag vormt dat geen water meer door kan laten. Dit is vrij snel gedaan, maar zal om de zoveel jaar weer moeten worden herhaald. Een ingrijpendere maar permanente oplossing is het plaatsen van een onderkapping. Er wordt horizontaal onderaan de muur een rij stenen verwijderd, een waterafstotend membraan wordt aangebracht op de onderste rij en de stenen worden teruggeplaatst.
  • Ventilatie verbeteren: condensatie is het gemakkelijkste op te lossen en dit wordt gedaan door een betere ventilatie te realiseren. De luchtvochtigheid zal naar beneden gaan en de kans op condensatie vermindert. Je kunt dit zelf doen, door twee keer per dag de ramen even goed open te zetten, maar daarmee verdwijnt de warmte ook uit de lucht. Ventilatieroosters plaatsen is een oplossing, maar voor goed geïsoleerde woningen is een ventilatiesysteem het beste antwoord.

Check 3: een specialist inschakelen

Nu je weet wat het probleem is, is het tijd om een specialist in te schakelen. Tenzij je een hele ervaren doe-het-zelver bent kun je een gevelrenovatie het beste uitbesteden. Het injecteren van je muren mag alleen gedaan worden door een daarvoor gecertificeerd bedrijf en het plaatsen van een onderkapping doe je ook beter niet zelf omdat er anders kans is op instortingsgevaar. Heb je geconstateerd dat jij last hebt van condensatie, dan kun je dit eerst proberen zelf op te lossen door de ventilatie te verbeteren. Lukt je dit niet, dan is het tijd om de specialisten in te schakelen en een permanente oplossing te vinden.

Check 4: de schade verhelpen

Nadat je vochtprobleem is verholpen zal je de muren eerst moeten laten uitdrogen. Daarna is het tijd om de schade te beoordelen. Vaak is een likje verf voldoende om je muren er weer als nieuw uit te laten zien. Soms moet je de schimmel (laten) verwijderen en in de meest ernstige gevallen zal het stukwerk moeten worden vervangen. Daarna is er van je vochtprobleem echter niets meer te zien en is het probleem bij de oorzaak aangepakt.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van experts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtspecialisten