Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vochtbestrijding-direct.nl
Vochtbestrijding-direct.nl

Zelf doen of vochtbestrijdingsbedrijf inschakelen?

Vocht in huis is erg vervelend en helaas ook vaak het gevolg van een fundamenteel probleem. Vocht kan via het grondwater je muren in trekken, het kan via de gevel naar binnen komen en je kunt last hebben van condensatievocht in huis. Vocht kan ernstige schade aanrichten aan je woning en het kan gezondheidsklachten veroorzaken voor de bewoners. Tijd dus om hier wat aan te doen. Er zijn enkele maatregelen die je zelf kunt uitvoeren, maar andere laat je beter door een professioneel bedrijf oppakken.

Wat kun je zelf doen?

De bestrijdingsmethode voor jouw vochtprobleem wordt bepaald door de oorzaak van het vochtprobleem. Heb je last van condensatie of doorslaand vocht, dan zijn er enkele maatregelen die een ervaren doe-het-zelver prima oppakt.

  • Ventilatie verbeteren: condensatie is vaak een gevolg van slechte ventilatie en dit is gelukkig gemakkelijk op te lossen. Condensatie herken je doordat het zich op koude oppervlakken vestigt, zoals je kozijnen, je ramen en je muren. Door de lucht te verversen geef je het water in de lucht ook de kans om zich af te laten voeren. De ventilatie verbeter je door bijvoorbeeld een aantal ventilatieroosters te plaatsen. Dit is prima zelf te doen. Wil je liever een (mechanisch) ventilatiesysteem aanschaffen, dan schakel je hier een professioneel bedrijf voor in.
  • Problemen met de gevel: als je gevel niet meer waterdicht is, dan kun je dit plaatselijk best zelf verhelpen. Weet je waar het probleem zich ongeveer bevindt kun je daar de muur opnieuw voegen. Ook is het mogelijk om zelf je muren te impregneren met machines die je daarvoor huurt. Is er echter een groter probleem en is je gevel aan renovatie toe, dan is het misschien beter om hier een professioneel bedrijf voor te gebruiken. Dit is een arbeidsintensieve klus waarvoor vele machines nodig zijn die je zelf allicht niet in huis hebt.

Wat kun je beter uitbesteden?

Een gevelrenovatie en het plaatsen van een (mechanisch) ventilatiesysteem besteed je dus het beste uit. Problemen met optrekkend vocht zijn ook erg moeilijk te bestrijden en worden daarom vaak beter door een vochtbestrijdingsbedrijf uitgevoerd.

  • Een onderkapping: nieuwbouwwoningen worden standaard met een onderkapping gebouwd. Dit is een waterafstotend membraan dat horizontaal op de stenen wordt geplaatst om optrekkend vocht tegen te gaan. Terwijl de woning wordt gebouwd is het gemakkelijk dit membraan aan te brengen, maar ook bestaande woningen kunnen hier later nog van worden voorzien. Tijdens de werkzaamheden wordt dan net boven de grond horizontaal een laag stenen weggehaald. Hierop wordt het membraan geplaatst en de stenen worden weer teruggelegd. Dit is een specialistische en arbeidsintensieve klus met grote gevolgen als het niet goed wordt uitgevoerd. Dit doe je dus het beste niet zelf.
  • Injectie van de muren: een aanzienlijk gemakkelijkere optie is het laten injecteren van de muren met een vochtwerende gel. Deze trekt de stenen in en zal zo een horizontale laag vormen waardoor het water zicht niet meer kan optrekken. Deze methode zal wel eens in de zoveel jaren moeten worden herhaald. Omdat de gel onder hogedruk wordt ingebracht, deze chemisch is en hier speciale machines voor nodig zijn, kun je deze klus beter overlaten aan de specialisten.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van experts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtspecialisten