Chemisch reinigen
Gevel chemisch reinigen, of liever met een andere techniek?
Vochtschade, schimmel, roet, aanslag door uitlaatgassen en zure regen, graffiti, een doorn in het oog voor menig pandeigenaar. En een beschadigde gevel zal sneller doorlekken dan een goed onderhouden gevel. Reden genoeg of je gevel goed te onderhouden. Maar hoe kun je dat het beste doen? Wat als een chemische reiniging niet voldoende werkt?
Voorbereiden
Welke methode voor jouw gevel het beste geschikt is, hangt af van het type aanslag en de ondergrond. Een moderne betonnen gevel vergt een andere aanpak dan een monumentaal pand met poreuze stenen en voegen. In veel Nederlandse gemeentes is het noodzakelijk om een vergunning of ontheffing aan te vragen voordat je überhaupt aan de slag mag met het stralen van je gevel. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in gevelreiniging hebben dit vaak doorlopend geregeld en kunnen direct voor je aan de slag.
Reinigingsmethoden
De manier van reinigen die je gemakkelijk zelf kunt doen is stoomreinigen. Hierbij wordt water op hoge temperatuur gebracht, waarna de stoom tegen de gevel aan gespoten wordt. Deze methode is alleen geschikt voor milde aanslag. Bij een chemische reiniging wordt er schoonmaakmiddel aan de stoom toegevoegd. Het restwater moet dan worden opgevangen, omdat dit slecht is voor het milieu. Er bestaan ook verschillende typen van stralen. Zandstralen is erg agressief. Waterstralen en nevelstralen zijn minst agressieve. Als laatste bestaat er ook nog laserreinigen. Vuil wordt behandeld met zeer intensief licht. Een risico bij deze techniek is dat de kleur van de gevel aantast wordt.
Kosten
De meest gebuikte techniek is stoomreinigen. De kosten hiervoor liggen rond de 5 euro per m2. Chemisch reinigen en stralen zal al snel rond de 15 euro per m2 liggen. Prijzen zijn afhankelijk van de mate van vervuiling en de ondergrond. Er is altijd onderhandelingsruimte als je meerdere offertes opvraagt.