Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vochtbestrijding-direct.nl
Vochtbestrijding-direct.nl

Condensatie

Wanneer de buitentemperatuur verschilt van de binnentemperatuur, kan het zijn dat er condensatie van de buitenlucht ontstaat in je huis. Dit gebeurt wanneer de lucht binnen kouder is. De warme, doorgaans vochtige, buitenlucht komt je huis binnen en condenseert, omdat het oppervlak (een muur of vloer) koud is. De condens gaat in de muren zitten, waar het vervolgens schade aanricht. Een vochtprobleem is vervolgens gauw gemaakt. Er kan bijvoorbeeld schimmelvorming ontstaan. Condensatie is vaak relatief makkelijk te constateren, omdat er condens aan de binnenkant van je ramen komt te staan. Het probleem met condensatie is dat het nauwelijks te voorkomen is, omdat in een huis veel vocht wordt geproduceerd, dat neerslaat wanneer het afkoelt. Denk hierbij aan douchen, kleding drogen, koken en zelfs ademen.

Condensatie tegengaan

Er is een simpele manier om condensvorming tegengaan, namelijk ventilatie. Het toelaten van verse lucht zorgt ervoor dat oppervlakken sneller kunnen drogen. Op alle plekken waar makkelijk condens ontstaat (de douche, ruimtes waar je was ophangt, de keuken) is het aan te bevelen om regelmatig te luchten. Ook in andere ruimtes is het aan te bevelen om af en toe te luchten. Zoals hiervoor beschreven is vocht immers gauw gemaakt, dit is echter niet altijd zichtbaar. Veel huizen hebben ventilatiesystemen om vocht af te voeren en lucht te verversen. Dit helpt inderdaad tegen condensatie, maar om er zeker van te zijn dat er niet te veel condens wordt gevormd, is het verstandig om deze methode altijd te gebruiken in combinatie met het ouderwetse openzetten van ramen en deuren.

Voorkom narigheid

Condensatie is, net als doorslaand vocht en opstijgend vocht, nooit goed voor je huis. Een hoge luchtvochtigheid en vochtige plekken op muren kozijnen trekken narigheid aan. Als je vrij wilt blijven van ziektekiemen, schimmels, ongedierte en andere gezondheidsremmende factoren, dan zorg je dat je de luchtvochtigheid in je huis tussen de 40 en de 60 procent blijft.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van experts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtspecialisten