Dakbescherming
Dak beschermen voorkomt lekkage
In Nederland regent het vaak. De buien worden steeds heviger, waardoor daken het flink te verduren hebben. Menig dak kan een klein buitje wel hebben, maar een stortbui geeft meer problemen. Er zijn voldoende manieren om je dak extra te beschermen. Het nadeel van lekkage is namelijk dat water door muren en balken kan ‘lopen’. Daardoor krijg je een veel grotere en duurdere waterschade in je huis, dan dat je vooraf voorzien had. Zorg er daarom voor dat je op tijd bent met de controle van de kwaliteit van je dak.
Controle van de pannen en het dakleer
Kijk voordat je begint altijd eerst goed de verdieping direct onder het dak na. Zijn er ergens sporen van oude of recente lekkage? Zie je vochtplekken of schimmel op de muren of balken? Dan weet je meteen dat er iets niet goed zit. Controleer daarna de dakbedekking. Gebarsten en beschadigde dakpannen moeten vervangen worden, loszittend dakleer moet je vooraf herstellen. Pas als het dak weer functioneel dicht is, kun je gaan reinigen en behandelen.
Reinigen, impregneren en coaten
Het is altijd goed om eens in de paar jaar je dak goed te reinigen. Door de inspectie die hieraan vooraf gaat, weet je meteen hoe het met de kwaliteit van je dak gesteld is. En aanslag van mos en algen is niet zo goed voor je pannen. Reinig daarom met stoom, in combinatie met biologische mos- en algendoder. Als je dak helemaal mos en algenvrij is, kun je er nog voor kiezen om het dak te impregneren of te coaten. Deze twee technieken zorgen ervoor dat je dak meer water- en vuilafstotend wordt. Met een nieuwe coating worden je dakpannen ook weer een heel stuk mooier. Laat je voordat je begint goed informeren over welke techniek het beste bij uw situatie en wensen past.