Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vochtbestrijding-direct.nl
Vochtbestrijding-direct.nl

Monumentaal erfgoed

Oude huizen en muren zijn gevoeliger voor vochtschade dan andere (nieuwere) huizen. De vochtschade ontstaat vaak door een fenomeen dat capillaire stijging wordt genoemd: Vocht dat in de grond zit verdampt en stijgt op. Het optrekkende vocht gaat vervolgens in de muren van het gebouw zitten, omdat steen de eigenschap heeft dat het vocht opneemt als het hiermee in aanraking komt. Monumentale panden zijn hier minder goed tegen bestand: De constructie is minder waterwerend en heeft door zijn ouderdom al de nodige scheuren en gaten opgelopen. Hierdoor wordt vocht makkelijker geabsorbeerd door de muren van het gebouw.

Nare gevolgen

Vochtschade in monumentale panden heeft nare gevolgen. Het vermindert de waarde van het pand, maar kan ook voor de bewoners zelf nadelig zijn. Vochtige huizen hebben namelijk een negatieve uitwerking op de gezondheid. Het kan leiden tot reumatische klachten. Ook mensen met allergieën zijn niet goed af in een vochtig huis. Bovendien trekt vocht ongedierte (zoals pissebedden en zilvervisjes) en schimmel aan. Schimmel is hardnekkig en moeilijk om definitief te verbannen zonder zeer ingrijpende handelingen. Als je eenmaal schimmel in je huis hebt, is het een behoorlijke klus om hier vanaf te geraken.

Bestrijden

Het bestrijden van vochtschade bij monumentaal erfgoed een precaire klus. Renovatie van oude gebouwen is vaak lastig vanwege de oude constructie en de broze muren. Bovendien ben je gebonden aan wetgeving die het aantasten van monumentale panden beschermt. Hierdoor is het vochtvrij maken van een dergelijk pand een flinke onderneming. Bij dergelijke schade is het gebruikelijk, en aan te raden, om de complete fundering van het beschadigde gebouw aan te pakken. Het volledig isoleren van de fundering van een monumentaal pand is echter een utopie, ook omdat de regels voorschrijven dat het gebouw in zijn oorspronkelijke staat moet blijven. Een klus als deze wordt vaak uitbesteed aan grote bedrijven die door hun ervaring met dergelijke projecten speciale technieken hebben om een monumentaal pand compleet waterdicht en vochtvrij te maken.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van experts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtspecialisten