Neerslag
Vocht in huis door neerslag?
Dat Nederland een vochtig land is waar regelmatig neerslag valt, is algemeen bekend. Dat dit negatieve gevolgen kan hebben voor je huis is echter minder bekend. Mensen denken dat ze veilig en droog zitten in hun huis, zich niet realiserend dat het huis wellicht niet helemaal bestand is tegen de grote hoeveelheden nattigheid. Een te vochtig huis is niet alleen slecht voor het huis. Een hoge luchtvochtigheidsgraad heeft namelijk ook lichamelijke ongemakken tot gevolg. Vocht kan op vele manieren je huis binnendringen, veel mensen zijn zich hier niet genoeg van bewust. Zo kan onschuldig ogende neerslag via meerdere wegen doordringen tot je huis.
Oorzaken van schade door neerslag
Zoals besproken zijn er meerdere manieren waarop neerslag kan doordringen tot je huis. Het vocht kan bijvoorbeeld naar binnen sijpelen. De kans hierop wordt vergroot als het winderig is en het regent tegelijk. Dit geeft het vocht de mogelijkheid om tussen alle gaten, kieren en gleufjes van het huis te komen. Ieder klein oneffendheidje of slordigheidje bij de constructie van het huis kan al een kiertje of scheurtje in het huis veroorzaken. Ook kan de neerslag het huis via het dak betreden. Een scheve dakpan kan genoeg ruimte laten voor binnendringend vocht.
Ook doorslaand vocht kan problemen opleveren. Doorslaand vocht is vocht dat door hele kleine, niet of nauwelijks zichtbare, barstjes (haarscheurtjes) naar binnen kan glippen. De muur is niet volledig afgedicht en wordt daardoor permeabel. Deze poreuze muren komen veelal voor bij oudere gebouwen, wiens muren ouderdomsverschijnselen hebben gekregen. Dit betekent overigens niet dat je volledig beschermd bent tegen doorslaand vocht wanneer je in een nieuw huis woont. Ook constructiefoutjes, bijvoorbeeld fouten in het aanbrengen van de isolatie, kunnen het huis kwetsbaar maken voor doorslaand vocht. Houdt daarom goed in de gaten of er sporen zijn te vinden van doorgelaten vocht en grijp direct in als je problemen waarneemt.