Oorzaak vochtschade
Vochtschade, van schimmelplekken tot scheurvorming
Vochtschade is in eerste instantie vaak moeilijk te beoordelen. Wat in eerste opzicht mee lijkt te vallen, heeft een veel grotere onderliggende problematiek. En vochtschade kan heel beperkt zijn, zoals loslatend behang, tot desastreus waarbij de structuur van het houtwerk volledig wordt verwoest. Ook de gezondheid van de bewoners kan danig te lijden hebben onder vocht.
Optrekkend vocht uit kruipruimten en grond
Nederland is een land met zeer hoge grondwaterstanden. Daardoor komt schade door optrekkend vocht veelvuldig voor. Aan de buitenkant van je huis ontstaan witte kringen op de muren doordat optrekkend vocht het zout in de muren naar buiten duwt. In je huis kun je door optrekkend vocht ook behoorlijk wat schade krijgen. Loslatende stuclagen of behang, schimmelvorming, meer ongedierte en met een beetje pech gaan houten kozijnen en balken rotten.
Doorslaand vocht en andere oorzaken
Doorslaand vocht ontstaat doordat een gemetselde muur nooit helemaal waterdicht is. Als je huis geen spouwmuur heeft, trekt de regen dwars door de muur naar binnen. Aan de buitenkant van je huis kan dit leiden tot scheuren, uitvallende voegen, en algvorming op je muur. In je huis zie je dezelfde verschijnselen als bij optrekkend vocht. Condensvorming door te weinig ventilatie en natte kruipruimten zijn een andere oorzaak voor vochtschade.
Hoe kun je de schade beperken?
Met een simpele vochtmeter kun je bepalen of jou huis ook te vochtig is, zodat je adequaat kunt reageren. Je kunt schade beperken door veel en goed te ventileren, door eenvoudigweg dagelijks je raam even open te zetten. Een andere makkelijke manier om het risico te verlagen is door bijvoorbeeld natte was buiten te hangen en een afzuiging aan te zetten tijdens en na koken en douchen. Een belangrijke optie is je huis extra goed isoleren door bijvoorbeeld een goede spouwmuurisolatie te plaatsen. Zorg er ook voor dat alle verbindingen met grondwater zorgvuldig afgesloten zijn.