Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vochtbestrijding-direct.nl
Vochtbestrijding-direct.nl

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht, schadeoorzaak nummer 1
Negen van de tien schadeclaims bij vochtschade, zijn ontstaan door optrekkend vocht. Optrekkend vocht komt veel voor in oudere huizen, of huizen met een constructiefout. Als het optrekkend vocht op de juiste manier bestreden wordt, kan het volledig opgelost worden.

Waardoor ontstaat optrekkend vocht?

In nieuw gebouwde huizen wordt bij de aanbouw een waterkering aangebracht ter hoogte van het grondwaterpeil. Oudere huizen hebben deze kering vaak niet. Door gebrek aan die waterkering, trekt grondwater in de muren. Als de muur verzadigt is, geeft deze het water weer af aan het pleisterwerk of stucwerk dat op de muur zit. Pas dan wordt het probleem zichtbaar voor het oog. Je kunt je voorstellen dat het kwaad dan al grotendeels geschied is. Als het te lang duurt voordat optrekkend vocht wordt opgemerkt en aangepakt, kan dat structurele gevolgen hebben voor de constructie van het pand. Stenen muren die te lang vochtig zijn worden erg poreus en instabiel, muren met houten aspecten gaan rotten.

Het aanbrengen van een waterkering of injecteren van de muur

De meest voorkomende manier om dit probleem aan te pakken is om de muur te injecteren met vochtwerende gel. Bij deze methode worden kleine gaatjes geboord net boven het grondoppervlakte van de muur. Deze gaatjes worden gevuld met gel of vloeistof. Dit zet uit in de muur waardoor optrekkend vocht tegengehouden wordt.

Een andere manier van vochtbestrijding is een waterkering aan te brengen. Dit gebeurt door horizontale sleuven in de muren te frezen, die opgevuld worden met een vochtwerende kunststof. Deze methode is lastiger en geeft meer stof en rommel. Daarom wordt het zelden gedaan in huizen die bewoond worden. Bij grondige renovaties waarbij de bewoners tijdelijk ergens anders ondergebracht zijn, is het wel een goed functionerende methode. Deze manier van vocht bestrijden vraagt wel de kennis van een vakman.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van experts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtspecialisten