Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vochtbestrijding-direct.nl
Vochtbestrijding-direct.nl

Preventief vocht bestrijden

Preventief vocht bestrijden
Een vochtig huis is nadelig voor jou en voor je huis. Het is belangrijk dat je een natuurlijke luchtvochtigheid van 50% handhaaft. Een hogere luchtvochtigheid kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Bij een luchtvochtigheid van 80% gedijen schimmels zeer goed. Ze kunnen zich gaan vormen in je muur en ze breiden zich makkelijk uit. Om hieruit voorvloeiende gezondheidsklachten als hoofdpijn, misselijkheid en in sommige gevallen zelfs ademnood te voorkomen, kun je schimmelvorming proberen te voorkomen. Er zijn immers vele manieren waarop je vochtvorming preventief kunt bestrijden.

Praktische preventieve maatregelen

Er zijn enkele praktische preventieve maatregelen die iedereen kan toepassen. Deze maatregelen vloeien voort uit het feit dat vochtvorming vanuit huis makkelijk ontstaat en dat ventilatie cruciaal is voor voorkomen van het opnemen van vocht in je muren. Een optimaal ‘klimaat’ in huis heeft een luchtvochtigheid tussen de 40 en de 60 procent en een temperatuur van 20 graden Celsius (in de slaapkamer is dit iets lager, rond de 17 graden Celsius). Dit kun je in stand houden door enkele keren per dag het huis te luchten door bijvoorbeeld de ramen even open te zetten. Het is in ieder geval aan te raden om dit na het douchen te doen, omdat er hierbij veel damp ontstaat dat in de muren kan trekken. Hetzelfde geldt voor het koken, zorg er hierdoor voor dat de afzuigkap aanstaat. Een laatste praktische tip is het verwijderen van beschimmelde potgrond. Eenmaal gevormde schimmel verspreidt zich immers snel.

Structurele preventieve maatregelen

Er zijn ook enkele structurele preventieve maatregelen die op de lange termijn vochtopname tegengaan. Zorg bijvoorbeeld dat de afwerking van je huis optimaal is. Een waterdichte basis (bouwconstructie en isolatie bijvoorbeeld) is meer dan het halve werk. Ook is het aan te raden om betrouwbare ventilatiesystemen te installeren om condensatie te voorkomen. Tot slot kun je je gevel vochtbestendig maken door spuitkurk aan te brengen op je muren en/of gevels.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van experts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtspecialisten