Vocht in de kelder
Vocht in de kelder: hoe los je het op?
Vocht in de kelder kan een groot probleem zijn. Schimmel of lekkage tast je kelder aan waardoor ook de stabiliteit van de kelder een knauw kan krijgen. De kelder is namelijk samen met de fundering verantwoordelijk voor de stabiliteit van een gebouw. Het is dus zeker de moeite waard om er een professional naar te laten kijken.
Oorzaken wateroverlast in kelder
Vochtproblemen in de kelder ontstaan meestal doordat de kelder niet goed bestand is tegen de druk van het grondwater. Hierdoor ontstaan vochtige muren, schimmel of zelfs lekkage in de kelder. Je kelder waterdicht laten maken is dus de oplossing. In gebieden met hoger grondwater is dit echter wel een moeilijker en duurdere klus dan in gebieden waar dit niet het geval is. Ook de functie van de kelder en je budget bepalen wat de gekozen methode zal worden.
Manieren van kelderdichting
Er zijn verschillende methodes om een kelder waterdicht te maken. De functie van de kelder speelt hierbij een grote rol. Gebruik je je kelder alleen voor opslag van spullen of is het ook echt een woonruimte? De traditionele manier van waterdichting is bekuiping. Hierbij worden de keldermuren waterdicht gecementeerd. Er worden verschillende lagen aangebracht om de muren waterdicht te maken. Ook wordt er meestal een versterkte hiel aangebracht. Dit geeft extra bescherming op de klimnaad tussen vloer en muur. Wanneer de vloer niet waterdicht is moet er ook een nieuwe vloer aangebracht worden.
Een andere manier van waterdichting is kelderdrainage. Dit is het geval wanneer de wateroverlast zo groot is dat alleen bekuiping niet genoeg is. Het water wordt via vloer- of wandrainage afgevoerd. Via een pomp- en ventilatiesysteem blijft de kelder vochtvrij. Vooral voor extreem vochtige kelders is dit de beste oplossing omdat het afvoersysteem telkens vocht blijft afvoeren.