Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vochtbestrijding-direct.nl
Vochtbestrijding-direct.nl

Vocht op zolder

Vocht op zolder: te weinig ventilatie
Een belangrijke oorzaak van vocht op zolder is te weinig ventilatie. Er zit vaak ook maar een klein raampje in de gemiddelde zolder. Doordat er niet genoeg ventilatie is, kunnen er vochtplekken en schimmels ontstaan. Een hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid zijn dan de boosdoeners. Door een goede isolatie maar een slechte ventilatie ontstaat deze situatie al snel. Lekkage of condensatie zijn andere veelvoorkomende oorzaken.

Meerdere oplossingen voor vocht op zolder

Vocht op zolder aanpakken heeft dus ook te maken met de oorzaak. Het is dus het beste om eerst goed te bekijken wat het probleem is: te weinig ventilatie, lekkage of juist condensatie. Vocht vanuit het dak is waarschijnlijk te wijten aan beschadigde dakbedekking. Reparatie is hiervoor dan noodzakelijk. Asfalt shingles gaan meestal tot zo’n 15 jaar mee maar ook dakpannen kunnen door bijvoorbeeld storm flink beschadigd worden. Hierdoor ontstaat vervolgens vaak lekkage.

Condensvorming wordt meestal veroorzaakt door het verschil in temperatuur tussen de binnen- en buitenlucht. Ventilatie of vochtvreters kunnen helpen. Ook dubbel glas kan condensvorming op bijvoorbeeld ramen tegengaan. Verder kan ook een dakkapel voor de nodige ventilatie, en natuurlijk extra licht en ruimte, zorgen. Een ventilatie box aanbrengen kan ook al helpen.

Op veel zolders is schimmelvorming gerelateerd aan de hoge luchtvochtigheid. De combinatie van warmte en vochtigheid is namelijk ideaal voor schimmelvorming. Zorgen voor een betere ventilatie is wederom een oplossing. Ook kan er schimmel ontstaan door zogenoemde koude bruggen. Dit is een plek waar koude en warme lucht elkaar tegenkomen waardoor er condensatie en schimmel kan ontstaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld boven kozijnen of op plekken waar geen isolatie is aangebracht. Vaak helpt het om isolatie aan te brengen. Er moet echter wel nog steeds ventilatie mogelijk zijn.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van experts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtspecialisten