Vochtproblemen herkennen
Vochtproblemen herkennen is niet altijd eenvoudig. Soms zijn de kenmerken van vochtproblemen zeer zichtbaar, zoals bijvoorbeeld witte, zwarte, grijze of roestige vlekken in muren en plafonds, maar het komt ook voor dat vochtproblemen zich niet gemakkelijk kenbaar maken. Het is daarom belangrijk om vochtproblemen te herkennen voordat deze zo ernstig worden dat het leed (bijna) niet te overzien is. Vochtoverlast kan namelijk al snel een negatief en soms zelfs blijvend effect op de gezondheid van mensen en dieren hebben.
Hoe kun je vochtproblemen herkennen?
Het is zeker niet verkeerd om op regelmatige basis je woning te doorlopen en goed te controleren op kenmerken van vochtproblemen. Je kunt vochtproblemen herkennen aan de muffe lucht die in huis hangt, aan natte plekken in de wanden of de plafonds, aan stucwerk dat spontaan los gaat laten, aan schimmel op stucwerk of behang, aan zoutuitslag, aan beslagen ruiten en aan houtwerk dat gaat rotten. Daarnaast kun je ook uitgaan van een vochtprobleem wanneer je bepaalde insecten ineens veel tegenkomt in je woning. Het gaat dan vooral om zilvervisjes en/of pissebedden.
Optrekkend vocht herkennen
Vochtproblemen kunnen diverse oorzaken hebben. Wanneer je één van bovenstaande zaken constateert dan is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de oorzaak, of dat je een bedrijf inschakelt om dit voor je te doen. Vochtproblemen kunnen ontstaan als gevolg van een eerder ontstane lekkage, door doorslaand vocht, door condensatie of bijvoorbeeld door optrekkend vocht uit de grond, vaak uit de kruipruimte onder de woning. Optrekkend vocht uit de grond wordt door specialisten ook wel omschreven als capillaire opstijging. Als je in je woning last hebt van vochtproblemen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Zo voorkom je dat het vochtprobleem steeds groter wordt en voor steeds ernstiger problemen gaat zorgen. Neem altijd eerst de oorzaak weg voordat je de gevolgen gaat behandelen.