Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vochtbestrijding-direct.nl
Vochtbestrijding-direct.nl

Zoutuitslag

Vochtschade heeft vele nadelige gevolgen, zoals gezondheidsschade, verhoogde kwetsbaarheid van de muren en kunnen lelijke plekken ontstaan. Wat niet iedereen weet, is dat vochtschade ook kan leiden tot zoutuitslag, een soort witte kalkuitslag. Deze uitslag moet voorkomen zien te worden, omdat het de gevel aantast.

Hoe ontstaat zoutuitslag?

Het ontstaan van zoutaanslag kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zo zijn dat het materiaal dat gebruikt is bij de bouw al vocht bezat of dat het cement- of constructiewerk niet nauwkeurig zijn gebeurd. Dit kan er toe leiden dat er vocht wordt opgenomen door de stenen van de constructie. Het opgenomen vocht is afkomstig uit de grond en stijgt op door verdamping. Het vocht wat wordt opgenomen heeft in een eerder stadium kalk en/of (keuken)zout opgenomen. Wanneer het vocht is opgezogen door het steen van het huis, worden deze stoffen afgezet in het gesteente. Als dit eenmaal is gebeurd, beland je in een vicieuze cirkel: zout trekt vocht aan en het vocht blijft alsmaar meer zout en kalk afzetten.

Het bestrijden van zoutuitslag

Voordat je de witte kalkaanslag te lijf gaat, is het belangrijk om de oorzaak van de kalkvorming te vinden en deze bron van dreiging onschadelijk te maken. Anders blijft de zoutuitslag terugkomen. In feite ben je dan aan het dweilen met de kraan open. Om kalkaanslag te voorkomen, kun je de muren behandelen met een speciaal soort waterwerende coating. Deze methode wordt vaak toegepast en is efficiënt gebleken in het voorkomen van schade en zoutuitslag.

Om te voorkomen dat uit de grond opstijgend vocht wordt geabsorbeerd, kun je de muren injecteren met vochtafstotend materiaal. Dit spul wordt geïnjecteerd als vloeistof, verspreidt zich en gaat vervolgens in alle waterdoorlatende plekken zitten. Hier wordt de vloeistof vast, waardoor de muur als het ware een groot waterwerend blok wordt. Als er toch eenmaal zoutuitslag is ontstaan op de gevel, kan deze verwijderd worden met speciaal hiervoor ontwikkelde middelen. Voor kleine problemen kun je bij de bouwmarkt meer informatie inwinnen. Voor grotere oppervlaktes kun je het beste een vochtbestrijder inschakelen.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van experts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtspecialisten