Bodemstabilisatie
Schade door vocht is een veelvoorkomend probleem in huizen. Het vocht gaat in de muren zitten, wat er voor zorgt dat er een ongezonde leefomgeving ontstaat en dat er schimmelplekken verschijnen op de muur. Vaak worden de vochtplekken in de muren veroorzaakt door opstijgend vocht uit de grond. De grond wordt vochtig door bijvoorbeeld neerslag, en wanneer het verdampt wordt het opgenomen door het steen van de muur. Het vocht trekt vervolgens verder omhoog en veroorzaakt vochtschade in de muur. Het zou goed zijn voor je huis, wanneer de opname van vocht uit de grond voorkomen zou kunnen worden. Er is een techniek die dit kan bewerkstelligen, namelijk bodemstabilisatie. Bodemstabilisatie zorgt ervoor dat de grond droog blijft, zodat er geen vocht is dat kan worden opgenomen door je huis. Bodemstabilisatie verhardt de grond. Om dit voor elkaar te krijgen gebruikt de methode bodeminjectie.
Werking van bodemstabilisatie
Bodemstabilisatie wil zeggen dat de grond wordt geïnjecteerd met bindmiddelen, die er voor zorgen dat de fundering van je huis steviger staat. Je huis heeft niet alleen meer draagkracht, maar omdat de bindmiddelen ervoor zorgen dat de grond snel droogt, wordt de fundering ook beschermd tegen aantasting door vocht.
Er zijn verschillende vormen van bodemstabilisatie. De verschillende vormen gebruiken andere materialen, die verschillen in de manier waarop ze de grond droog leggen. Als er bijvoorbeeld ongebluste kalk of papier wordt gebruikt als bindmiddel, is de behandeling vooral gericht op de opname van vocht. Het is een milde vorm van bodemstabilisatie.
Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een samenstelling van kalk en cementachtig materiaal, is het effect al wat groter. Een bindmiddel in deze vorm heeft namelijk een vochtafdrijvend effect. Dit bindmiddel heeft als voordeel dat het tevens de grond verstevigd. Wanneer je echte stijfheid van de grond wil creëren, kan de grond bewerkt worden met cement waar eventueel nog hulpstoffen aan toe worden gevoegd.