Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vochtbestrijding-direct.nl
Vochtbestrijding-direct.nl

Gevelisolatie; soorten, prijzen en aandachtspunten

Een van de manieren om te veel vocht in huis of op kantoor tegen te gaan is het laten plaatsen van isolatie en kan daarom gezien worden als een vorm van vochtbestrijding. Er zijn 6 soorten woningisolatie en is gevelisolatie het meest geschikt om de vochtdoorlaatbaarheid van muren te reguleren. Als de muren minder vocht doorlaten, zal er ook minder vocht in huis moeten zijn is de gedachte (mits er wel voldoende en op de juiste manier geventileerd wordt).

Soorten gevelisolatie

Zoals aangegeven zijn er 6 type woningisolatie, waaronder gevelisolatie. En gevelisolatie bestaat weer uit 3 soorten. Er ontstaat nog wel eens verwarring over de benamingen van deze soorten gevelisolatie. Vaak wordt gevelisolatie als synoniem gebruikt voor buitenisolatie, ofwel het isoleren van de woning vanaf de buitenmuren. Dit is niet correct. Spouwmuurisolatie en binnenisolatie vallen eveneens onder gevelisolatie. In principe kunnen we dus 3 soorten onderscheiden:

  1. Binnenisolatie
  2. Buitenisolatie
  3. Spouwmuurisolatie

1: Binnenisolatie

Bij binnenisolatie wordt de gevel geïsoleerd vanaf de binnenkant, ofwel de binnenmuren van jouw woning. Tegen de binnenmuren wordt het isolatiemateriaal aangebracht, waarbij het meestal gaat om steenwol, glaswol of piepschuim platen. Het uitgangspunt is dat je een voorzetwand voor de binnenmuur gaat plaatsen, waartussen het isolatiemateriaal komt te zitten. Het is van belang om de wand secuur af te werken met gipsplaten. Met binnenisolatie bespaar je jaarlijks ongeveer 7 m3 gas per vierkante meter van de te isoleren oppervlakte.

2: Buitenisolatie

Buitenisolatie betekent logischerwijs dat de muur van jouw woning vanaf de buitenkant wordt geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt derhalve aan de buitenkant van de muren geplaatst. Meestal wordt gevelbekleding gebruikt voor de afwerking. Deze vorm van isoleren levert meer energiebesparing op dan binnenisolatie. Daar tegenover staat dat buitenisolatie duurder is dan binnenisolatie en spouwmuurisolatie.

3: Spouwmuurisolatie

De laatste en meest gebruikte vorm van gevelisolatie is spouwmuurisolatie. Wanneer er sprake is van een binnen- en buitenmuur met daartussen een luchtruimte, spreekt men van een spouw. Het isolatiemateriaal wordt tussen de muren aangebracht. Spouwmuurisolatie levert de meeste energiebesparing op en heeft dus de snelste terugverdientijd. Echter zijn niet alle huizen geschikt voor spouwisolatie. Wanneer jouw woning voor 1980 is gebouwd, is spouwmuurisolatie vrijwel altijd de beste keuze. Dit als gevolg van het gegeven dat de meeste woningen reeds een spouw hebben. Of dat huizen die voor de jaren ’20 gebouwd zijn geen spouwruimte hebben en er dus geen isolatie aangebracht kan worden. Dan zijn de andere 2 soorten gevelisolatie een logische keuze.

Aandachtspunten gevelisolatie

Wanneer je ervoor kiest om jouw gevel te isoleren, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden. Hieronder volgen een aantal tips welke raadzaam zijn om in ogenschouw te houden.

1. Aandachtspunten bij binnenisolatie

In het geval van binnenisolatie bestaat er kans op condensvorming. Naden en randen dienen zorgvuldig te worden afgewerkt om dit te voorkomen. De isolatielaag volgens de energielabel-norm dient minimaal 8 centimeter dik te zijn. Voorts geldt dat voor alle vormen van gevelisolatie het van groot belang is om uiterst nauwkeurig te werken. Dit voorkomt vochtproblematiek (zie punt 2 en 3) alsook een gebrek aan voldoende ventilatie.

2. Aandachtspunten bij buitenisolatie

Als jouw huis een lege spouwmuur heeft kun je beter niet de buitenkant van de muur isoleren. Juist door de muur van de buitenkant af te sluiten kan er condens binnen de spouwmuur ontstaan. Dit veroorzaakt vochtproblemen. Wanneer je desondanks toch buitenisolatie wilt aanbrengen, dien je de gevel te laten afbreken en de buitenisolatie tegen de binnenmuur te laten plaatsen.

3. Aandachtspunten bij spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is niet per definitie geschikt om te isoleren. De gevel dient dan ook vooraf geïnspecteerd te worden om erachter te komen of deze geschikt is voor isolatie.

  • De spouwmuur dient uiteraard nog niet geïsoleerd te zijn. Bij woningen gebouwd tussen 1920 en 1980 zijn de spouwmuren opgetrokken zonder isolatie. Desondanks kunnen deze in de tussentijd al wel geïsoleerd zijn. Dit zult u logischerwijs vooraf dienen te checken.
  • Onder andere de dakgoten en eventuele kozijnen dienen geïnspecteerd te worden. Dit is nodig om te voorkomen dat er regenwater in de spouwmuur terecht komt.
  • De gevel dient in goede staat te verkeren, zodat waterdamp uit de spouwmuur kan ontsnappen.
  • Voordat je isolatiemateriaal in de spouwmuur plaatst, dien je te zorgen voor een schone spouw. Eventuele cementresten of puin dienen niet aanwezig te zijn, dit is nodig om eventuele bestaande koudebruggen te verwijderen.
  • In vele woningen gaat de ventilatie van de kruipruimte via de spouwmuur. Als je de spouwmuur gaat isoleren, kan het daarom zijn dat je nieuwe ventilatiekanalen in de kruipruimte moet aanleggen.

Prijzen gevelisolatie

De prijs van gevelisolatie is van meerdere factoren afhankelijk. Allereerst hangen de kosten samen met het soort gevelisolatie dat je kiest. Wil je spouwmuurisolatie, binnenisolatie of buitenisolatie? Iedere soort heeft een eigen prijs. In de regel geldt dat buitenisolatie de meest prijzige vorm van gevelisolatie is, en spouwmuurisolatie het goedkoopst. Hieronder volgt een kleine toelichting met betrekking tot de kosten van de afzonderlijke alternatieven.

1. Prijs van binnenisolatie

Binnenisolatie is een redelijk goedkope optie, hoewel de prijs voor het plaatsen behoorlijk op kan lopen. Dit heeft alles te maken met eventuele obstakels waarmee men te maken krijgt tijdens het plaatsen. Daarnaast bestaat de kans dat er zaken als elektriciteitsvoorzieningen verplaatst moeten worden (stopcontacten, lichtknoppen etc.). Uiteraard brengt dit de nodige extra kosten met zich mee. Daarnaast is binnenisolatie het minst efficiënte vorm van gevelisolatie, waardoor het rendement ten opzichte van de investering het minst aantrekkelijk is.

2. Prijs van buitenisolatie

De kosten voor buitenisolatie zijn hoger dan bij spouwmuurisolatie en binnenisolatie. Dat heeft voornamelijk te maken met de afwerking die gedaan moet worden. De buitenkant van jouw woning, winkel of kantoor dient er uiteraard strak uit te zien middels stucwerk of gevelbeplating. Naast de materiaalkosten en de kosten voor het plaatsen van isolatie, drukken de kosten voor afwerking behoorlijk op de prijs.

3. Prijs van spouwmuurisolatie

De kosten van spouwmuurisolatie liggen ongeveer tussen de €15 en €20 per m2. Uiteraard kunnen de kosten van het isolatiemateriaal iets verschillen, maar dit weegt niet zwaar op de totale kosten.

Wanneer je globaal wilt weten wat je kwijt bent aan spouwmuurisolatie, is het dus een kwestie van de oppervlakte vermenigvuldigen met de prijs per vierkante meter. Houd er rekening mee dat je uiteraard de ramen niet meetelt in de berekening.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gevelwerkers