Kelderafdichting
Er zijn verschillende manieren om de kelder mooi en goed af te dichten. Dit natuurlijk om vochtproblemen te voorkomen. Heb je een betonnen kelder? Dan is het mogelijk dat er scheurvorming ontstaat of lekkage. Een gemetselde kelder kent ook zo zijn problemen om het vocht buiten de deur te houden. Het is dus belangrijk om te zorgen voor de juiste kelderafdichting. Kijk ook op pagina grondstabilisatie en vocht in de kelder.
Kelderafdichting: metselwerk en drukkend lekkagewater
Het is belangrijk om de kelderafdichting aaneengesloten te laten gebeuren. Water zal altijd de zwakste plek opzoeken om daar naar binnen te komen. Denk maar aan een klein gaatje in een dijk. Door te kiezen voor een goede kelderafdichting voorkom je veel vochtproblemen. Kijk op webpagina grondwater problemen.
Last van vochtproblemen in de kelder?
Als je vochtproblemen in de kelder hebt dan kun je deze goed oplossen door beter te gaan ventileren. Ook het impregneren van de muren of het dichtspuiten van de naden en kieren zal helpen om het water uit je kelder te houden. En dat is natuurlijk van groot belang.
Een droge kelder
Uiteindelijk gaat het maar om een ding en dat is om een mooie droge kelder te hebben. Vaak gebruik je de kelder om voedsel op te slaan. Je wilt dan natuurlijk geen schimmel op de muren hebben of vochtplekken op de wand. Kies daarom voor een goede kelderafdichting.
Vochtbestrijders offerte
Vraag bij vochtbestrijders offertes aan om zo de prijzen te vergelijken. Ga eens naar pagina offertes vochtbestrijder.
Kelderdichting: je kelder weer waterdicht
Vochtige plekken of een lek in je kelder? Dat is heel vervelend. Niet alleen is water in je kelder een naar idee, het levert ook de nodige problemen op, zoals een vergrootte kans op schimmel. Het kan zelfs de stabiliteit van je pand benadelen. Genoeg reden dus om er iets aan te laten doen.
Hoe ontstaat het?
Wateroverlast in de kelder heeft vrijwel altijd met het grondwater te maken. De kelder is op één of andere manier niet goed bestand tegen de druk van het grondwater waardoor lekkage of schimmel ontstaat. Kelderdichting maakt je kelder weer watervrij en beter tegen water bestand. Hiervoor zijn meerdere methodes ontwikkeld waarbij twee verschillende het meest gebruikelijk zijn, namelijk: bekuiping en drainage.
Methodes van kelderdichting
Bekuiping is de meest gebruikte en traditionele manier van kelderdichting. Het maakt je kelder waterdicht zodat er geen lekkage of waterschade meer ontstaat. Bij bekuiping worden meerdere lagen op je keldermuren aangebracht zodat het waterdicht wordt. Het grondwater kan dan niet langer door de muren heen. Ook wordt er vaak een versterkte hiel aangebracht op de klimnaad. Dit is de rand tussen de vloer en de muur wat vaak een zwak punt is. Als de vloer de oorzaak van de wateroverlast is moet ook deze vervangen worden.
In het geval van hoog grondwater is drainage de beste methode. Bij drainage wordt er een pomp- en ventilatiesysteem aangelegd. Hierdoor wordt de kelder vochtvrij gemaakt en blijft de kelder dat ook. Deze methode is het beste wanneer het gaat om extra vochtige kelders waardoor bekuiping meestal niet genoeg is. Drainage voert het overtollige water steeds weer af en is daarmee een permanente oplossing. Dankzij het ventilatiesysteem wordt ook het probleem van hoge luchtvochtigheid dat vaak in vochtige kelders voorkomt verholpen.